Hometutkimukset

Epäiletkö asuvasi hometalossa?

Harmiksemme homevauriot ovat niin salakavalia, että niitä ei havaita ennen kuin ne alkavat näkymään omassa terveydentilassa. Sairasteletko sinä tai joku lähipiiristäsi normaalia useammin? Se voi olla yksi merkki homevaurioisesta kiinteistöstä. 

Jos epäilet kärsiväsi homeoireista tai olet haistavinasi kiinteistössä homeen hajua, talosi rakenteissa saattaa olla piilevä kosteus- ja homevaurio. Valitettavan usein homevauriot huomataan liian myöhään ja itse asukkaan on yleensä vaikea havaita asuvansa hometalossa. Etenkin jos kiinteistössä on sattunut kosteusvahinko, kannattaa teettää kunnollinen ammattilaisen toimesta tehty hometutkimus. 

Homenäytteet ja sisäilmatutkimukset Venax Oy

Hometutkimuksesta selviää toimenpiteiden tarve

Home- eli mikrobitutkimukset ovat kasvattaneet suosiotaan yleistyvien sisäilmaongelmien takia. Hometutkimuksessa materiaalinäytteen mikrobi- ja homepitoisuudet määritetään lähettämällä näytteet laboratorioon tutkittavaksi.

Hometutkimuksen perusteella päätellään rakenteen toimivuus, ja selvitetään sen mahdollisen toimimattomuuden aiheuttaja. Mikrobitutkimuksen yhteydessä on ehdottomasti selvitettävä rakenteen kunto laajemmin, jotta ongelman aiheuttaja saadaan selville ja se voidaan korjata.

Näin hometutkimus etenee

Pintapuolinen kartoitus

Osa homevaurioista voidaan havaita paljain silmin rakenteiden pinnassa. Pintapuolisen kuntokartoituksen avulla tutkitaan kiinteistön todennäköiset vaurioitumiselle alttiit rakenteet. Näitä rakenteita ovat muun muassa märkätilat, vesikattorakenteet, julkisivut lattiarakenteet ja muut riskirakenteet. 

Homenäytteiden kerääminen

Pintapuolisen kuntokartoituksen pohjalta arvioimme, mitkä rakenteet vaativat syvempää perehtymistä. Homenäytteet voidaan kerätään paljaalta pinnalta. Toisinaan rakenteita avataan syvemmälle, jos syntyy epäilys, että homeongelmat ovat päässeet rakenteiden sisälle.

Laboratorioanalyysi varmistaa homeitiöt

Laboratoriossa näytteille suoritetaan mikrobianalyysit. Jos mikrobinäytteestä löytyy kosteusvaurioindikaattoreita, tai niin sanottuja tavallisia mikrobeja hyvin suurina pitoisuuksina, on todennäköisesti kyse kosteusvaurion mahdollistamasta homevauriosta. 

Epäiletkö homevauriota? Varaa tutkimus heti

Home- ja kosteusvauriot huomaa monesti myös hajusta. Hometalo voi haista tunkkaiselle, samalle kuin homehtunut leipä, tai jopa makeahkolle. Jos haistat outoja hajuja talossasi, kannattaa sisäilma tutkituttaa mahdollisimman pian. Venax on erikoistunut homevaurioiden ja muiden sisäilmaongelmian tutkimiseen ja korjaamiseen jo vuosien ajan. 

Kodissa haisee oudolta